Hovedside
Informasjon om virksomheten
Nettstedskart
Nettbutikk
Nyheter
Håndverk og lokal forankring.
Vi baker store, vi baker små...
Vi tror på håndverket.
Du kan stole på oss.
Vi er passe store.
Våre produkter
Forhandlere
Råvareinformasjon
Kontakt oss

basilicum

kvalitet: Økologisk

opprinnelsesland:

kildegodkjenning:

En ettårig plante som normalt blir 20-50 cm høy. Planten har en opprett, firkantet stengel med mange sidegreiner. Bladene sitter parvis oppover stengelen. De er stilkete, bredt ovale og med en spiss. Bladene er vanligvis lyst grønne, men purpurfargete kultivarer finnes. Blomstene, som kommer på ettersommeren, er hvite og sitter i lange, grisne spir. Urten er lite hardfør og må i Norge dyrkes på en varm plass, eventuelt i vinduskarmen eller i et veksthus. 
   
 
Utbredelse
Basilikum hører naturlig hjemme i India, Midt-Østen og på noen øyer i Stillehavet. Dyrkes over store deler av verden der det er varmt eller temperert klima. I middelhavsområdet har basilikum vært dyrket i tusenvis av år. Til Vest-Europa kom ikke urten før i det 16. århundre, og europeiske nybyggere hadde den med til Amerika og Australia. Basilikum kan dyrkes i veksthus gjennom hele året. 
   
Basilikum som krydder

Som krydder har basilikum en kompleks, varm, søt og krydret aroma med et preg av kryddernellik og anis. Urten er særlig velegnet til tomatretter, og kan brukes i salater, sauser eller supper der tomater inngår. Urten er uunnværlig i pesto, en saus som brukes på pastaretter, og som er laget av basilikumblad, hvitløk, pinjekjerner, parmesanost og olivenolje. Basilikum passer ellers godt til auberginer, hagebønner, kremoster, squash, egg, sitron, oliven, erter, pizza, poteter, ris og mais.

Basilikumblader kan rives og drysses over grønne salater eller tomatskiver. Urten passer svært godt sammen med hvitløk. Til fiskeretter kan man gjerne bruke sitronbasilikum som får en skarp sitronsmak når den varmes opp. Basilikum passer ikke særlig godt til viltkjøtt og andre kjøttslag med kraftig smak. Når man bruker basilikum i matlagingen, må man være forsiktig slik at den ikke kveler all annen smak. Den er en av de urtene som får sterkere smak når den varmes opp, og når den brukes blir resultatet best hvis urten tilsettes mot slutten av koketiden.

Den Gode Baker ASTelefon: 33 36 17 50Nettstedskart