Hovedside
Informasjon om virksomheten
Nettstedskart
Nettbutikk
Nyheter
Håndverk og lokal forankring.
Vi baker store, vi baker små...
Vi tror på håndverket.
Du kan stole på oss.
Vi er passe store.
Våre produkter
Forhandlere
Råvareinformasjon
Kontakt oss

kakao

kvalitet: Økologisk

opprinnelsesland:

kildegodkjenning:

 

I mange tusen år har kakaotreet vært en verdifull plante. Indianere i Sør-Amerika var først ute med å kultivere planten og bruke den til føde. I dag produseres 70 prosent av alle kakaobønnene i verden i Vest-Afrika.

Prosessen fra høsting til ferdig sjokolade er lang og tidkrevende. Råvaren går gjennom mange ledd og prosesser før den blir til sjokolade.

Fermentering
Kakaofrukten vokser rett på stammen til kakaotreet og bruker fire måneder på å modnes. Selve kakaobønnene finnes i kjernen av frukten. De er brunlilla og omgitt av en hinne når frukten høstes. For å få frem den aromatiske smaken, må bønnene behandles i en gjæringsprosess som kalles fermentering. Bøndene pakker bønner og fruktkjøtt inn i bananblader og lar det ligge varmt for at de skal gjære.

Hinnen rundt bønnene inneholder sukker og i gjæringsprosessen omdannes dette til alkohol og deretter eddik. Selve prosessen varer i fem til seks dager og bønnene skifter farge fra brunlilla til fiolett.

Tørking og røsting
Etter fermenteringen må bønnene tørke. Vanligvis blir bønnene tørket i sola på hustak eller på matter, før de pakkes i sekker, kjøres inn til byene og skipes til kakaofabrikker for videreforedling.

I fabrikkene fjernes skallet og kakaobønnene blir gjenstand for omfattende rensing og kvalitetskontroll før de røstes. Det betyr at bønnene blir varmet opp og ristet i varmluft ved 120-140 grader i omtrent en time.  Behandlingen av kakaobønnene er så langt i prosessen, den samme som aztekerne for flere tusen år siden benyttet seg av for å fremstille sin dyrebare drikk - Chocolatl.

Oppmaling
Når skallet er fjernet, deler bønnene seg i små biter. Etter røsteprosessen blir disse bitene malt og varmet opp og man får en flytende masse som har en sterk og bitter kakaosmak. Denne massen danner grunnlaget for videre bearbeiding til kakaopulver og sjokolade.

Kakaosmør presses ut
Kakaopulver blir laget ved at man helt eller delvis fjerner fettet fra kakaomassen. Dette skjer ved å presse kakaomasse gjennom en svært finmasket sil, som kun slipper fettet gjennom. Kakaosmøret som da dannes samles opp er også en viktig bestanddel i fremstillingen av sjokolade.

Den Gode Baker ASTelefon: 33 36 17 50Nettstedskart