Hovedside
Informasjon om virksomheten
Nettstedskart
Nettbutikk
Nyheter
Håndverk og lokal forankring.
Vi baker store, vi baker små...
Vi tror på håndverket.
Du kan stole på oss.
Vi er passe store.
Våre produkter
Forhandlere
Råvareinformasjon
Kontakt oss

kanel

kvalitet: Økologisk

opprinnelsesland:

kildegodkjenning:

 

Kanel er et krydder som skrapes av innsiden av barken på enkelte arter i Cinnamomum, særlig artene Cinnamomum zeylanicum eller Cinnamomum cassia. Cinnamomum omfatter omkring 350 arter som alle er trær av laurbærtype, opprinnelig hjemmehørende i de tropiske eller subtropiske deler av Asia og Australia. Krydderet kanel kommer fra noen av disse treartene. Fra en annen variant av artene utvinnes kamfer.

Trærne blir fra 10 til 15 meter høyt, og som det latinske navnet røper er den første varianten hjemmehørende på Sri Lanka (tidligere Ceylon).

Det er Cinnamomum zeylanicum som regnes som ekte kanel. Ekte kanel har en finere og søtere aroma. Kjennetegnes på at den er brungul og pulveret har mer konsistens som melis. Kanelstengene (barken som er rullet sammen) har veldig fine, tynne vegger.

De andre sortene kalles ofte cassiakanel eller kassiakanel og er vesentlig billigere varianter som smaker sterkere og bitrere. Pulveret er grovere og stengene har kraftigere vegger. Det er som oftest kassiakanel som selges i Skandinavia.

Den medisinske effekten av ekte kanel (Cinnamomum zeylanicum eller Cinnamomum verum) har vært kjent i flere tusen år. Kanel inneholder virus-, sopp- og bakteriehemmende stoffer, og har blant annet vært benyttet både som middel mot diarè og mot infeksjoner.

En nyere oppdagelse er at kanel kan forbedre glukose- og lipidmetabolisme hos personer med diabetes type 2 eller redusert glukosetoleranse. Effekten skyldes vannløselige polyfenolpolymerer, og ikke de dominerende forbindelsene i den essensielle oljen.

Ordet kanel kommer fra canella som på italiensk betyr «lite rør», etter utformingen av barken som krydderet skrapes ut av.


Varianter
Det finnes en rekke arter av kaneltreet, men det er særlig de som nevnes her som forbindes med krydderret og handelsvaren kanel.

Den beste kanelen anses å være den som kommer fra Sri Lanka (ceylonkanel), men kaneltreet dyrkes også for eksempel rundt Tellicherry i Tamil Nadu i India, på Java, Sumatra og Borneo i Indonesia, på de vestindiske øyer, i Brasil og i Egypt. Ceylonkanel av utsøkt kvalitet har svært tynn og glatt bark, med en lett gulaktig brunfarge, sterkt utpreget lukt, og en særlig søt, varm og aromatisk smak. Den får et særpreg som skyldes en aromatisk olje som barken inneholder i en konsentrasjon på 0,5 til 1,0 prosent.

En noe skarpere kanel stammer fra Kina, og heter cassiakanel (Cinnamomum cassia). Frem til 1960-årene var Vietnam viktigste kilde for denne varianten, men under og etter Vietnamkrigen overtok høylandet på Sumatra meget av produksjonen av en variant av denne arten.


Historisk bruk
Kanel tilhører de tidligst kjente kryddersortene. Krydderet var i bruk blant grekerne allerede 400 år f.Kr. (nevnes blant annet av Herodotus, og det nevnes også i Det gamle testamente.

Den Gode Baker ASTelefon: 33 36 17 50Nettstedskart