Hovedside
Informasjon om virksomheten
Nettstedskart
Nettbutikk
Nyheter
Håndverk og lokal forankring.
Vi baker store, vi baker små...
Vi tror på håndverket.
Du kan stole på oss.
Vi er passe store.
Våre produkter
Forhandlere
Råvareinformasjon
Kontakt oss

nellik

kvalitet: Økologisk

opprinnelsesland:

kildegodkjenning:

 

Nellik er opprinnelig fra øyene Molukkene i Sydøst-Asia. Det er den uutsprungne blomsten som brukes som krydder.

Keiserne under Han-dynastiet i Kina, som regjerte et par hundre år rundt år 0, påla at embetsmenn som fikk audiens skulle tygge nellik. Meningen var at krydderduften skulle døyve eller fjerne all dunst av fortært føde eller dårlig ånde.

I gamle medisinbøker fra Hellas anbefales nellik for å styrke appetitten, forebygge sjøsyke og helbrede gikt. Nellik ble også brukt som smakstilsetning/forbedring til halvødelagt mat, og i folkemedisinen for å lindre tannpine.

Det brukes i matretter, som tilsetning til varme, alkoholholdige drikker, til ketchup- og likør. Nellik fungerer også som duftspreder, for eksempel ved at nellikspiker stikkes inn i skallet på en appelsin slik vi gjør i jula. Nellik brukes også til fremstilling av vanillin (kunstig vanilje) som tidligere ble brukt i tannhelsetjenesten fordi det er smertestillende og bakteriedrepende. Mange husker nok nelliksmaken fra besøk hos skoletannlegen.

Dyreforsøk har vist at nellik virker febernedsettende. Enkelte studier antyder at nellik stimulerer blodomløpet, og virker varmende (man begynner å svette). Nellik kan muligens også hjelpe mot reisesyke og kvalme ved graviditet.

Den Gode Baker ASTelefon: 33 36 17 50Nettstedskart